Întrebări frecvente

Întrebare : Ce este tehnica Bowen?

Răspuns : Tehnica Bowen este o terapie holistică, neinvazivă ce se bazează pe declanșarea capacității de auto-vindecare a propriului nostru corp. Aşa cum spune şi profesorul de origine australiană, Andrew Zoppos, instructor internațional în terapia Bowen, mișcările specifice acestei terapii, blânde şi extrem de delicate, făcute pe anumite puncte precise pe corp, reușesc să trezească “Doctorul Interior” care preia comanda şi astfel începe procesul de vindecare. Pentru că suntem fiinţe unice şi fiecare dintre noi ne manifestăm diferit şi afecțiunile de care suferim pot să se manifeste diferit. Există însă un medic care știe exact ce este în neregulă cu noi și unde este localizată cauza problemelor – şi acela suntem noi înșine!

Î : Cum se aplica tehnica Bowen?

R : Tehnica Bowen este un concept nou în contextul terapiilor manuale; ea nu derivă, nici nu este similară unei alte metode terapeutice corporale. Un tratament Bowen constă în aplicarea unor mișcări delicate efectuate cu degetele asupra mușchilor şi țesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte uşoară. Aceste mişcări transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, reactivând memoria celulară a unei stări pre-existente de bine, sănătate, echilibru şi optim existențial. Spre deosebire de celelalte terapii manuale, Tehnica Bowen nu foloseşte manipulări în forţă. Terapeutul nu forțează organismul pacientului să execute o comandă, ci permite acestuia să întreprindă aceste acţiuni necesare pentru a se auto-vindeca, în propriul său ritm şi în propriile sale limite.

Î : Cum e posibil ca o mișcare atât de delicată să aibă un efect atât de important?

R : “the move” (mișcarea) Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie. Cu fiecare mișcare Bowen, fascia este angrenată și “deranjată” pentru scurt timp, dar nu prin forță.

Î : De ce terapeutul părăsește camera după doar câteva manipulări?

R : Terapeutul părăsește camera de tratament după o secvență de mișcări pentru a acorda timp corpului de a asimila informațiile primite în urma manipulării. Aceste pauze scurte sunt unice și caracteristice doar terapiei Bowen. Pauzele sunt de minim 2 minute.

Î : Ce aș putea să simt?

R : În timpul manipulării se poate simți o tragere ușoară a pielii într-o anumită direcție, o mică presiune apoi o rulare peste o anumită structură în direcția opusă.
În timpul pauzei se poate simți o ușoară încălzire a zonei manipulate sau o senzație de furnicături. Terapeutul va continua doar după ce aceste senzații vor dispărea. Deși conversațiile în timpul tratamentului nu sunt încurajate, este important să vă informați terapeutul despre senzațiile pe care le simțiți la întoarcerea sa din pauză.

Î : Este Bowen eficace doar în tratarea durerilor musculare?

R : Nu. În experiența mea personală am avut rezultate foarte bune în tratarea afecțiunilor cum ar fi migrene, astm sau alergii. Aceste afecțiuni pot avea și alți declanșatori decât structura scheleto-musculară a corpului. Toate trei au dat rezultate pozitive cu terapia Bowen.

Î : Care sunt afecțiunile care pot fi abordate de terapia Bowen ?

R : Terapia Bowen ajută la recuperarea sănătății în caz de traumatisme sau boli cronice în limitele capacității de vindecare a fiecărui individ.
Tehnica Bowen este o metoda preventivă și contribuie la menținerea stării de sănătate. Ea permite sistemului nervos central să detecteze dezechilibre asimptomatice și să normalizeze aceste funcții înainte de instalarea unei boli.
Ajută deasemenea în :
• eliminarea toxinelor;
• favorizarea circulației sângelui și drenajului limfatic;
• ameliorarea mobilității articulațiilor;
• o mai bună asimilare a nutrimentelor;
• menținerea unei mai bune posturi a corpului

Î : Ce afecțiuni poate trata tehnica Bowen?

R : Ca și terapie complementară care promovează auto-vindecarea Terapia Bowen poate trata sau ameliora simptomele următoarelor afecțiuni:
• Dureri de spate
• Dureri la nivelul gâtului
• Umăr înghețat
• Sciatică
• Torticolis
• Tendinită
• Dureri de origine artritică
• Tensiuni sau dureri musculare
• Genunchi, entorse
• Accidentări sportive
• Stres și anxietate
• Dureri de cap/ Migrene
• Probleme respiratorii
• Astm
• Insomnii
• Probleme Menstruale sau infertilitate
• Colici la bebeluși

Î : Există efecte secundare la tratament ?

R : După primele ședințe pot apărea câteva dureri slabe în intensitate și de scurtă durată; acest lucru este absolut normal în demararea procesului de detoxificare. Pentru a diminua aceste simptome sporadice este recomandată creșterea jurnalieră a cantității de apă consumată și reducerea consumului de cafea ceai și alcool.

Î : Cine poate primi un tratament Bowen?

R : Grație abordării sale foarte delicate, Bowen se adresează oricui de la nou-născuți până la persoane în vârstă. Ca și terapie complementară, Bowen tratează persoana în întregime și nu doar simptomele unei boli. Bowen poate facilita vindecarea corpului fizic și emoțional.

Î : O femeie însărcinată poate primi un tratament Bowen ?

R : Da, în perioada sarcinii, terapia Bowen ajută foarte mult atât mama cât și viitorul bebeluș. Ea poate să pregătească viitoarele mămici să nască fără probleme – aviz celor cărora le este teamă de o naștere naturală şi recurg la cezariană. În plus ajută şi viitorul bebeluș, el beneficiind de această tehnică chiar din burtica mamei lui.
În timpul sarcinii corpul unei femei suferă transformări anatomice ce pot antrena dureri de spate și de bazin. Terapia Bowen prin mișcări non-invazive permite o reajustare periodică la nivel lombar și reduce stările de disconfort.

Î : De câte ședințe aș avea nevoie pentru a obține rezultate?

R : Încă de la prima ședință veți experimenta o relaxare profundă a corpului. Rezultatele pot fi remarcabile, chiar de la prima ședință de tratament, depinzând de condițiile existente ; dacă este o problemă acută sau cronică, vârsta pacientului și mulți alți factori. Acești factori vor determina și numărul de ședințe de tratament de care un pacient poate avea nevoie pentru ca toate simptomele să dispară. 95% dintre pacienți răspund pozitiv după doar 3 sau 4 ședințe de tratament.

Î : Pot utiliza și alte terapii ?

R : Tratamentul Bowen inițiază o serie de schimbări foarte benefice care continuă pentru câteva zile. Utilizarea altor terapii manuale în această perioadă poate întrerupe sau afecta eficacitatea generală indusă de terapia Bowen (citiți o ședință Bowen).
Între ședințele de tratament Bowen este deci recomandat clientului să aștepte 7 zile înainte de a începe orice alta formă de terapie manuală.

Î : Cât costa o sedință de tratament Bowen?

R : 150 RON

Î : Cum obțin o programare?

R : Pentru programări puteți folosi rubrica dedicată de pe acest site numită programări. Este foarte simplu de ales ziua și un interval orar disponibil în tabelul ce se reactualizează săptămânal.
Programări prin telefon între orele 9 și 18 sunând la numărul : 0766 471 235.