Oțetul de mere – Proprietăți medicinale

 

Oțetul de mere este un foarte vechi remediu care merită redescoperit și folosit cu orice ocazie pentru numeroasele sale efecte pozitive asupra sănătății corpului.
Strămoșii noștri îl numeau elixirul tinereții. Pe timpuri fiecare familie își producea singură oțetul de mere pe care îl folosea ca și lichid de curățare și dezinfectare, pentru conservarea alimentelor și ca aliment consumat zilnic în doze mici. Ameliorarea stării de sănătate generală, întinerire și preventiv pentru a ține boala la distanță, strămoșii noștri cunoșteau toate efectele terapeutice ale oțetului de mere în stare pură.

Din generație în generație, aceste obiceiuri asupra eficacității oțetului de mere nu ne- au fost transmise în totalitate. Odată cu dezvoltarea economică, oțetul de mere este pasteurizat și produs la scară industrială. Oamenii au încetat să îl mai producă în propria lor gospodărie și să îl consume în mod regulat ca și medicament.

Din fericire mai există încă pomicultori care produc oțet de mere natural 100% și nepasteurizat după rețete autentice ce implică învechire în butoaie de stejar. Este foarte important să alegem un bun și veritabil oțet de mere dacă îl vom folosi ca și medicament.

oțet de mere
În medicina alternativă este considerat a fi un excelent complement benefic tuturor celor care doresc o ameliorare a stării lor de sănătate generală. Prin aciditatea sa naturală, oțetul de mere poate ajuta organismul să se curățe și să se regenereze. Oțetul de mere are un conținut ridicat în minerale și oligoelemente vitale pentru un organism sănătos – potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu și toate vitaminele care se găsesc în mere (A, B1, B2, C si P). În plus este îmbunătățit cu acizi suplimentari, enzime și o bună doză de pectine. Oțelul de mere ne asigură o remineralizare constantă a corpului. El concentrează și favorizează absorbția mai multor minerale esențiale cum ar fi calciul.

Nu exista nici un pericol în a consuma oțet de mere natural și nepasteurizat la nivel cotidian în cantități moderate. Consumul regulat de oțet de mere este foarte favorabil pentru reechilibrarea metabolismului general al corpului.
Nu vă iluzionați totuși că toate problemele dumneavoastră de sănătate se vor ameliora de pe o zi pe alta cu câteva lingurițe de oțet! O doză mică de oțet de mere la nivel cotidian poate aduce un aport benefic organismului după o anumită perioadă de timp.
Este recomandat o linguriță sau doua de oțet de mere la masa, în mod natural sau diluat în apa sau suc natural.
Printre beneficiile oțetului de mere se numără și :

Digestia și flora intestinală

Datorită acizilor organici conținuți, oțetul de mere reînnoiește flora intestinală și oprește indigestia înainte ca aceasta să înceapă. În cazul unei intoxicații alimentare, este aliatul de nădejde pe care cana cu otet de mereeste bine să îl aveți la îndemână. Pentru a contracara o masă copioasă este bine de băut o lingurița de oțet de mere cu o jumătate de ora înainte de festin. În cazurile de constipație este bine de a se consuma înainte de culcare.
Deasemenea consumul de oțet de mere jurnalier este recomandat pentru prevenirea unei infecții la rinichi sau a vezicii urinare.

Flora intestinală este o parte importantă a organismului și trebuie protejată. Oțetul de mere îmbunătățește condițiile pentru dezvoltarea bacteriilor prietenoase care ajută la întărirea imunității generale și previn apariția bolilor.

Ajuta la curățarea tenului

Oțetul de mere conține acizi alfa hidroxid și acid acetic, foarte buni pentru curățarea în profunzime a porilor și stimulează circulația sângelui. Este necesar să adaugați o linguriță de oțet de mere la o cană de apă și să vă ștergeți tenul cu soluția obținută. Este un remediu excelent și împotriva eczemei sau acneii, iar în acest caz se folosește pe post de tonifiant după curățarea tenului.

Drenează sinusurile

Nasul înfundat, datorită alergiilor sau răcelii, poate crea un real disconfort care se poate rezolva cu o cană de apă în care adăugăm o linguriță de oțet de mere. Acesta vă ajuta la drenarea sinusurilor și va curăța nasul. Îl putem folosi și ca sirop de tuse utilizând următoarea rețetă:

1/2 căniță de oțet de mere,
1/2 căniță apă.
1 lingurița de piper,
3 lingurițe de miere.

Sangvin

Favorizează PH-ul normal al sângelui, ajută circulația sangvină precum și eliminarea unor toxine. Oțetul de mere ajuta la reglarea nivelului zaharului în sânge și la scăderea apetitului alimentar. Dacă va doriți o silueta de invidiat, puteți sa includeți în regimul alimentar cât mai multe salate stropite cu oțet. Mai mult de atât, combate celulita și ajuta la reducerea excesului de grăsime din celule. Una sau două lingurițe de oțet diluat într-un pahar cu apă și băut zilnic face minuni pentru siluetă. Contribuie de asemenea la stabilizarea tensiunii arteriale prea crescute sau prea scăzută.

Dureri artrită

Bogat în minerale, în special potasiu, are o acțiune benefică în calmarea crampelor musculare. Pentru persoanele bolnave de artrită, ajută la dizolvarea depunerilor calcaroase și favorizează eliminarea. La fiecare masă și înainte de culcare beți jumătate de pahar cu apă în care ați diluat una sau doua lingurițe de oțet de mere. Pentru a obține rezultate mai rapide aplicați apa calda cu sare în zona dureroasa și apoi frecați cu oțet de mere.

Mai este folosit în uz extern contra durerilor musculare, inflamații, entorse, crampe musculare. Încălziți zona dureroasa cu un prosop înmuiat în apa calda cu sare și frecați apoi cu oțet de mere.

Calmant

Este cunoscut pentru calmarea nervozității și insomniei: se ia o linguriță sau doua de oțet de mere amestecat într-un pahar de apa călduță împreună cu puțină miere de albine.